Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tack Liberalerna och Vänsterpartiet för att ni sa nej till Utposten 1

Äntligen har fler än Helene Åkerlind vågat visa civilkurage och sagt nej till Utposten 1 och Svea Vind Offshore.

Hoppas att ni får fler politiker med er som lyssnar på invånarna. Att de förstår att vi inte ska offra våra naturvärden och framtida intäkter från turism och fiske för att rädda Europa och oss från brunkolskraftverken i Polen och Tyskland. Det som Centerns Erik Holmestig försöker skrämmas med.

För både Polen och Tyskland har mycket egen kust att bygga havsbaserad vindkraft utanför, men där har de antagligen lagstiftning, politiker och miljöorganisationer som skyddar kusterna mot exploatering.

Skulle vi få brist på el i norra Sverige så kan vi bara minska på vår elexport från vattenkraften som vi redan har och som dessutom är 100 procent fossilfri.

Bygg vindkraften där elen behövs, försök inte lura oss att vi norr om Dalälven har brist på el. Vi är tio procent av befolkningen men står för 40 procent av elproduktionen.

Vindkraftsparken i Jädraås har inte gett några nya jobb i Jädraås, bara en bygdepeng på mellan 50 000 och 500 000 kronor per år. Är detta pris värt att betala för att få sin livsmiljö förstörd? Flyttar man dit eller till någon av grannbyarna gör man det för lugnet, inte för blinkande varningsljus och lågfrekvent buller. Turismen med jakt och fiske kan med lätthet ge mycket mer. Även i Norrsundet.

Så stå fast vid ert nuvarande beslut, kära vänsterpartister.

Lars A

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare