Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänk på att även fästingar trivs i högt gräs

Per-Olof Erickson från Naturskyddsföreningen lyfter den 30/6 fram vikten av att låta gräset växa i vägkanterna för den biologiska mångfaldens skull. Det är så klart väldigt viktigt att hjälpa våra insekter att trivas, för de är väldigt viktiga för livet på denna planet. Tyvärr så finns det också en insekt som trivs i långt gräs som vi inte vill ha, nämligen fästingen, som nu förutom borrelia även kan bära på TBE i vårt område.

Därför anser jag att det är viktigt att inte låta gräset växa intill gång- och cykelbanor, busshållplatser samt andra platser där vuxna, barn och hundar rör sig. Som det ser ut nu så hänger gräset på många ställen in över gång och cykelbanor, vilket gör det trångt att mötas och hålla avstånd, och ger också fästingarna en utmärkt möjlighet att klättra ombord på förbipasserande.

En kompromiss skulle kanske kunna vara att regelbundet klippa någon meters bredd på varje sida om gång och cykelbanor, samt vid busshållplatser.

För övrigt så minskar långt gräs också sikten i korsningar och vid övergångsställen. Kanske lämpligt att klippa några meter i anslutning till dessa också?

Att biologiska mångfalden också är en bra ursäkt att spara på underhållskostnader är en slutsats som är lätt att dra, men viss service förväntar man sig ändå som skattebetalare. Undrar vad fästingbett kostar sjukvården varje år.

Bättre vore väl om man lämnar lämplig mark obebyggd i staden där gräset kan växa och insekterna trivas så att man kan hålla gräset klippt på andra ställen.

Naturälskare och fästinghatare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare