Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänk så fel det kan bli när man ironiserar

Bästa Wanja Delén, tack för att du besvarar min korta insändare. Bra att få veta att min ironi inte gick hem. En behaviorist undervisar efter principen betingade reflexer, namn taget efter hur nobelpristagaren Pavlov studerade hundar.

Gällande våra barn så brukar föräldrar tillämpa metoden genom att inledningsvis visa var barnet ska stoppa maten. De anser den pedagogiken leder till snabbare inlärning än Skinners modell, den där barnen söker själv.

Jan Björklund, tidigare utbildningsminister, lyckades aldrig vända oceanångaren, som han uttryckte det, utan den tuffade vidare utan styrning uppifrån, enligt tidigare angivna GPS-koordinater.

Om man nu ska söka själv, är då inte Greta Thunberg ett lyckat exempel på företagsamhet? Jag har svårt att bedöma hennes inlärningsförmåga, men vad jag hört genom media är hennes engelska formidabel.

Sverige har dalat i Pisas undersökningar jämfört Finland, trots en gemensam start med Pavlovpedagogiken som grund, sarkastiskt åskådliggjord med filmen Hets, därför navigerade Sverige om till Skinners pedagogik. Skinners pedagogik bygger på råttförsök. Om råttorna hittar rätt i labyrinterna når de belöningen.

Anledningen till att jag använde Greta som objekt kom sig av att tidningen Samtiden med Fredrik Malm i spetsen häcklar hennes inställning i klimatfrågan, i stället för att angripa dem hon företräder. Det enda jag hört henne säga avseende klimatet är ”lyssna på forskarna”.

Det är klart att alla barn har skolplikt, men borde den inte formas så att den blir meningsfull för varje individ? Jag är själv för en statligt styrd skola, en skola där selektering sker efter uppnådda kunskapsmål, i stället för segregering grundad på religiösa åsikter.

Jag lade inga politiska värderingar i min tidigare insändare, utan tog bara tillfället i akt att ge en känga åt ett skolsystem där skolmåltiden kommit att bli viktigare än undervisningen. Ursäkta mig Wanja Delén, tänk så fel det kan bli vid användande av ekivoka ironier.

Zakrajo Topelio

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare