Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tar vi upp kol och förbränner det så påverkar det klimatet

Ur insändaren om eldrivna lastbilar av Evert Andersson och Mats Kälvemark uppskattar jag det metaforiskt valda uttrycket svarta hål, att jämföra med växthuseffekten då båda verkar i samma riktning, det vill säga att hindra energins utträde ur befintligt tillstånd.

Skillnaden mellan Vintergatans baryonisk mörka materia och växthuseffekten är att den senare är klarlagd. Annars instämmer jag i insändarens analys att "Stora resurser spenderas på projekt som inte håller för en seriös granskning". Ett sådant projekt som insändaren inte nämner är försöken med lagring av koldioxid under jord, försök som vittnar om forskningens övertygelse att koldioxid påverkar klimatet.

Visst borde vi som insändaren påstår se mer krasst på klimatsatsningar, nedläggning av kärnkraftverk innan de är uttjänade är miljöförstöring, och avfärdandet av fortsatt forskning inom disciplinen var en annan stollighet. Den gamla metod vi är i stånd att bygga med bygger på gammal teknik och är inte hållbar.

Forskning som visar vårt evolutionära släktskap med strutsen blir påtaglig då vi står inför befarade inskränkningar av invanda levnadsmönster. En inringare till radions P1 hänvisade till Arkimedes princip, (en kropp nedsänkt i en vätska förlorar i vikt lika mycket som det undanträngda deplacementet väger), som bevis på att höjda vattennivåer vid klimatförändringar är en chimär.

Vetenskapen konstaterar, "i slutet av den senaste nedisningen steg havsytan snabbt med ca 100 meter vilket medförde att t ex Storbritannien blev till en ö". Det som insändaren egentligen framhärdar är koldioxidens oförmåga att påverka klimatet vilket framgår i citerad mening: "Koldioxidens klimatpåverkan har i verkligheten successivt kraftigt nedvärderats av vetenskapen de senaste decennierna".

Flera nyligen sända program ur det vederhäftiga TV-programmet Vetenskapens värld har med modern forskning belyst just koldioxidhaltens ökning och dess inverkan på klimatet. I flertalet insändare har jag med termodynamiken som underlag konstaterat, tar vi upp kol ur jorden och använder det till förbränning påverkar det klimatet.

En minimal höjning av halten koldioxid från 400 ppm till dagens 403 ppm får betydelse på sikt. Värmestrålningen från jorden utgör 33 procent av solenergin och påverkas av atmosfären vilket gör jorden beboelig. Små förändringar i koldioxidhalten medför förändringar av klimatet på sikt, något Parisavtalet hoppas begränsa till två grader C.

Greta Thunberg heter en handlingskraftig ung dam som inte bara tror på forskarna, hon handlar därefter också. Hon är dessutom beviset på att ingen är profet i eget land. Själv är jag ett Greta-fan och hoppas hon lyckas påverka *gammgubbarna".

Vilken ska man annars tro på i en värld fylld av "Fake News"? Själv saknar jag hennes mod och bekänner mig liksom många andra uppgivna själar till Murphys lag: "Om någonting kan gå åt skogen så kommer det också att göra det".

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare