Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tekniken för toriumreaktorer är i stort sett färdigutvecklad

Replik till Per-Olof Erickson: Du hänvisar till IPCC i de fall som gynnar ditt resonemang, med global uppvärmning, men när det inte gynnar din argumentation väljer du att inte anamma deras ståndpunkt. Som till exempel att IPCC förespråkar mer kärnkraft för att minska utsläppen av koldioxid.

Att plocka russinen ur kakan på det viset är inte trovärdigt.

Gällande vind, sol & vågor: Dessa kan såklart fungera som komplement till vatten- och kärnkraft (som står för cirka 90 procent av elen i dag). Men återigen: Sverige behöver stabil baskraft för att kunna bedriva industriverksamhet.

Om inte MP & Co förstår detta kan vi sluta diskussionen här, för då har vi helt olika visioner av Sverige i framtiden.

När det gäller toriumreaktorer så är tekniken i stort sett färdigutvecklad. Redan på 1960-talet testades en reaktor i USA med lyckat resultat, och i dag står företaget Thorcon redo att bygga den första LFTR-reaktorn för kommersiellt bruk åt indonesiska staten.

Det går alltså inte att gömma sig bakom argumentet att tekniken inte är utvecklad. Det är märkligt att MP & Co är så indoktrinerade att de inte ens kan diskutera toriumreaktorer, som är betydligt billigare än vindkraft och saknar uranets nackdelar. De borde ju vara överlyckliga i stället!

Hotet mot toriumkraft kommer dock även från den traditionella urankraftsindustrin. Torium är ett hot mot framtida vinster. Därför behövs nu rätt beslutsfattare för att ta svensk energiproduktion in i framtiden med hjälp av torium.

Anders Karlsson

elkraftsingenjör, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare