Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tillverkarna måste ta större ansvar för uppdateringar av telefoner

Angående artikeln om paret som tvingas skaffa nya telefoner efter bara två år: En smartphone innehåller likt en vanlig dator ett operativsystem som måste uppdateras för att hållas aktuellt och säkert. Detta kostar tillverkarna pengar, och därför slarvas det ofta med uppdateringar, speciellt med modeller i lägre prisklasser.

Telefoner med Android som operativsystem, vilket är i mer eller mindre alla utom iPhone, uppdateras normalt i bästa fall i tre år efter lansering. Många telefoner uppdateras bara i två år, eller mindre. Observera att detta är efter lansering, inte efter inköp, så om man köper en telefon som uppdateras i två år när den redan har varit på marknaden i ett år, så har man bara ett års uppdateringar kvar efter köp.

Apple gör ett bättre jobb med sina iPhones. De uppdaterar normalt telefoner i fem år efter lansering. iOS 13 som precis är på väg stödjer telefoner från 2015, och kommer att stödjas i ett år framåt, till hösten 2020. Köper man en iPhone 8 i dag, som lanserades för två år sedan, så uppdateras den mest troligen i minst tre år framåt.

Då nya säkerhetshål upptäcks nästan dagligen så är det viktigt att hålla alla uppkopplade enheter uppdaterade, speciellt när säkerhetskritiska applikationer som identifiering (BankID), och banktjänster är inblandade. En ouppdaterad enhet innehåller inom kort hundratals säkerhetshål av olika grad.

Det här är något som tillverkarna måste ta ett större ansvar för. Det är inte okej att sälja en telefon med en så kort användbar livslängd som ett-två år. Slöseri av resurser och dåligt för konsumenter.

Teknikfantasten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare