Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Totalt fel om vindkraft – det är ju tvärtom

Charlotte Unger Larsons insändare är ju totalt fel och vilseledande, eftersom verkligheten är tvärtom. Artikeln ger en helt felaktig bild över hur elproduktionen och eldistributionen ser ut i Sverige. Läsarna inse att artikeln är en partsinlaga från vindkraftsindustrin.

Vindkraft är intermittent, det betyder att vi ibland har vindstilla dagar, och dessutom under drift saknar generatorerna svängmassa för att hålla elkraftnäten på den viktiga säkerhetsstabilitets nivån.

På grund av den opålitliga vindkraften så måste vi bygga i stort lika mycket stabila produktions- och säkerhetsanläggningar. Det går inte att få el från stillastående vindgeneratorer. Det betyder i stort att elsystemkostnaderna fördubblas.

Under sommaren 2020 startades ett oljekraftverk i södra Sverige samt Ringhals kärnkraftverk på grund av elbrist i södra Sverige. Det bevisar att vindkraft är extremt otrygg.

Sveriges elkraftsystem är i dag näst intill fossilfritt och enligt elkraftsindustrin kommer den att vara helt fossilfri till cirka 2030.

Dagens kärnkraft kan drivas till 2045. När det gäller 2040-2050 är det ovisst eftersom det beror på: ekonomi, juridik, teknologi, och inte minst våra politiker som ska ta hänsyn till vår vackra natur eller förstöra den med gammal väderkvarnsteknik.

Hushållsel kostar enligt Eurostat november 2019 i Sverige 0,2 euro/kwh, i Norge 0,19, i Finland: 0,17 och i Danmark så mycket som 0,30 euro/kwh – trots 6 000 vindkraftverk.

Arbetstillfällena är minimala inom detta område. Under byggnationen bor de utländska rallarna i husvagnar och baracker. Eftersom vindgeneratorerna är helt automatiska i drift så behövs ingen lokal arbetskraft på plats utan allt sköts från annan ort i utlandet.

Mycket av vår elproduktion sker med vattenkraft i norra Sverige och konsumtionen sker i södra delen. Vi saknar i dag kraftlinjer att transportera all den producerade elkraften söderut. Så låt oss debattera den verkliga situationen: Otryggheten med stillastående vindkraftverk vid vindstilla. Lösningen är att bygga ut kraftlinjer söderut från Dalälven.

Referenser till artikeln: IVA Januari 2016 och Svenska Kraftnäts rapport 2018-2027

Nej till vindkraft – ja till ny teknik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare