Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trångsynthet låter sig inte lagstiftas bort

Svar till Torbjörn Edlund, angående frågan om kulturella minoriteter och ”svenska värderingar”: Visst vore det skönt om det fanns en enkel lösning för att få alla i samhället att enas om att förkasta förlegade könsnormer och respektera andras levnadsvanor. Någon sådan lösning är dock svår att finna, och villkorade uppehållstillstånd är inte heller någon väg framåt.

Till att börja med är trångsynta värderingar knappast förbehållna gruppen utrikesfödda. Hatbrott och strukturell diskriminering visar att vi tyvärr inte kan anse oss leva i ett samhälle där alla ges lika chanser.

En annan invändning är att förslaget i sig skulle innebära en diskriminerande lagstiftning, eftersom bristande respekt för vissa värderingar då skulle vara straffbart enbart för en viss grupp i samhället och inte för alla.

Vi får inte heller glömma att flyktingar är förföljda i sina hemländer och att utvisning innebär splittring av familjer och risk för tortyr eller till och med dödsstraff. Hur illa man än kan tycka om intoleranta värderingar så står det föreslagna straffet bortom rimlighet och proportion.

Avslutningsvis är det olyckligt när bristande respekt för ”svenska värderingar” målas upp som ett stort samhällsproblem. Det är inte bara vilseledande, utan bidrar rent av till att späda på den tärande splittring i samhället som är just det som vi vill komma ifrån.

Det är förvisso en bekväm analys eftersom den förlägger problemet och ansvaret för det någon annanstans, men tyvärr låter sig segregation, trångsynthet och intolerans inte gärna lagstiftas bort. För att åstadkomma ett samhälle som bärs upp av sammanhållning och respekt bär vi alla ett personligt ansvar att möta våra medmänniskor med ett öppet sinne och en utsträckt hand.

På en politisk nivå handlar det i stället om att skapa strukturella förutsättningar för ekonomisk jämlikhet, social integration och jämställdhet mellan kvinnor och män.

Emanuel Hort

Miljöpartiet de gröna, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare