Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Tro dem som söker sanningen, misstro dem som funnit den!"

Slutreplik till Pontus Vesterberg: Han har ett genomgående och tydligt tema i sina insändare, nämligen berättelsen om klimathotet och en kommande katastrof genom att hävda en exceptionell och accelererande utveckling. Med ljus och lykta försöker han bevisa IPCC:s politiska hypotes om att det är mänsklig påverkan, genom växthusgasutsläpp, som styr klimatet. Men verkligheten har inte blivit som de senaste 30-40 årens katastrofvarningar eller modeller förutsagt.

För att visa konsensus bland “publicerade klimatforskare” hänvisar han till fyra ökända undersökningar Oreskes, 2004; Doran, 2009; Anderegg, 2010 och Cook, 2013 men ingen av dessa uppvisar något som liknar konsensus – långt därifrån.

Exempelvis Cook där färre än 100 av 12 000 (<1%) undersökta artiklar/abstrakts pekade uttalat på mänsklig påverkan som huvudorsak till global uppvärmning. En procent är ganska långt från konsensus, eller hur?

Lika illa är det med de andra tre och där Doran för övrigt var en två-frågors online-enkät, 10 200 tillfrågades, 3 100 svarade och 75 (två procent) höll med om mänsklig påverkan som huvudorsak till global uppvärmning.

Pontus Vesterberg har inte heller visat på något som motsäger en nollhypotes vad gäller klimatförändringar, det vill säga att en förändring i huvudsak drivs av naturliga orsaker, såsom solens aktivitet, fördelningen av atmosfärisk vattenånga och moln, atmosfäriska och ocean-cirkulationsmönster, vulkaners aktivitet och förändringar i jordens omloppsbana.

Vesterberg finner också historien irrelevant och menar att förändringar som hänt förut utan mänskligt påverkan numer bara sker utifrån en mänsklig påverkan, vilket är märkligt men helt i linje med berättelsen. Att försöka förstå människans påverkan på klimatet är meningslöst så länge vi inte förstår de naturliga klimatförändringarna, fast det kanske är det som Vesterberg påstår redan är fastställt via konsensus.

Utifrån detta får läsarna själva bilda sig en uppfattning om mänsklig påverkan genom växthusgasutsläpp, sedan 1950-talet, är styrspaken för klimatet eller om det finns flera naturliga fenomen som samverkar och därmed påverkar vilket klimat vi har och har haft.

Den franske nobelpristagaren i litteratur André Gide lär ha uttryckt det, och som passar så bra in i på Pontus Vesterbergs tvärsäkra påståenden: "Tro dem som söker sanningen, misstro dem som funnit den!"

Stig Mörtman

Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare