Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tydligt att den lösning vi har för prostatacancer i dag inte fungerar

Svar till ”Prostatacancerpatient i Gävle”: Precis som du nämner är det förebyggande arbetet oerhört viktigt. M, SVG, KD och L är för allmän screening för prostatacancer medan den styrande majoriteten tyvärr har avslagit förslag på detta. Vi kommer fortsätta arbeta för att detta ska införas även i Gävleborg.

Nu när väntetiden till operation är oerhört lång och Falun inte har några urologer och inte heller levererar enligt avtal måste vi agera. Dödligheten för prostatacancer är högst i Sverige i Dalarna och Gävleborg, då är det tydligt att den lösning vi har i dag inte fungerar.

Det blir då naturligt att se över möjligheten att flytta tillbaka operationerna till Gävle där urologerna faktiskt finns. Vad gäller operationsrobot så är detta framtiden, vill vi behålla kompetensen och ha en modern sjukvård behöver vi göra investeringar.

På samma sätt som det är viktigt att korta köerna för operation är kvalité och kompetens oerhört viktigt. Tar vi över ansvaret för operationer måste vi säkerställa att vi har de patientunderlag som krävs.

Vi värnar patientens valfrihet, som patient vill man ha den absolut bästa vården och väljer då att gå dit kvalitén och kompetensen finns. Det är vår uppgift att se till att det finns goda alternativ och att öka tillgängligheten.

Oppositionens regionråd

Patrik Stenvard, M

Camilla Strömberg, M

Henrik Olofsson, SVG

Jennie Forsblom, KD

Hasse Backman, L

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare