Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Undertecknar man med "svenska folket" inkluderar man oss alla i Sverige

Svar till signaturerna "Fattigpensionär", "Sanning tack", "Scientiae fundamento":

Tack för era svar på min insändare. Här ska jag försöka svara på era frågor och funderingar.

Stenkastande unga män vill jag inte ha hit. Fattigpensionärer har vi haft i Sverige i flera decennier, det är en fråga som behöver lyftas i ett annat forum.

Jag är inte svenska folket. Jag är en av det svenska folket. Ungefär 20 procent av svenskarna röstar på SD, att underteckna ett flygblad med "Sverigedemokraterna" skulle ha betydelsen av just så många svenskar. Att underteckna med orden "svenska folket" inkluderar oss alla. Att underteckna med flera miljoner enskilda namn på ett flygblad, är ogörligt, därför har du inte sett mitt namn och inte ditt heller.

När exempelvis Komvux utbildar undersköterskor, är det deras ansvar att de examinerade har rätt kompetens i alla ämnen. När arbetsgivare anställer medarbetare, är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa att arbetstagaren har rätt behörighet och kompetens för att kunna utföra sina kommande arbetsuppgifter. Bland annat tillräckligt god svenska för att kunna kommunicera med sina kunder och kollegor.

Ja, jag har varit i Malmö och Gävle. Ja, jag har sett invandringens baksidor på nära håll. Jag har under många år tjänstgjort i mångkulturella områden, som i dagligt tal kallas invandrartäta stadsdelar.

Jag har mött människor från stora delar av världen både som kollegor, medarbetare och asylsökande. I början av 1970-talet studerade jag i Uppsala (dock inte på Flygvapnets skola), då arbetade jag extra bland annat i ett storkök.

Där träffade jag många greker som flytt från militärjuntan. Jag lärde även känna en del chilenare som flytt från sitt land och Pinochets terrorregim. Tyvärr har jag inte kontakt med någon av dem i dag, men gissar att de flesta är integrerade i det svenska samhället, med barn och barnbarn, eller att de återvänt till sina hemländer.

Att beskriva Europa som en medeltida borg är bildspråk. Men för att kunna visualisera den bilden behöver man veta hur en medeltida borg såg ut, med höga murar, ofta vallgrav, vindbrygga och portar som stängdes vid behov för att hålla fienden utanför.

Lena M-J

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare