Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Upphandlingsreglerna stoppar inte inköp i akuta situationer

Replik till "Scientiae fundamento": Jag och Företagarna vill understryka att upphandlingsreglerna inte stoppar inköp i akuta situationer. Med en akut situation menas att ett inköp måste ske inom en tidsram som inte gör det möjligt att genomföra en annonserad upphandling. För att kunna tillämpa undantaget gällande synnerlig brådska ska den upphandlande myndighetens behov vara nödvändigt att fylla inom tidsramen. Om man kan vänta med sitt inköp, så är undantaget inte tillämpligt.

Vidare får den upphandlande myndigheten inte själv ha orsakat brådskan, utan den ska vara orsakad av händelser som den upphandlande myndigheten inte kunnat råda över. I detta fall kan nödvändiga och brådskande behov som uppstått på grund av pandemin anses vara orsakade av yttre omständigheter, vilket skulle innebära att undantaget är tillämpligt.

Undantaget för akuta situationer gäller förstås inte bara direktupphandling, då skulle verkan vara helt meningslös. Vid undantag kan beaktas det lokala näringslivet men utgångspunkten ska förstås vara en god affär för alla parter.

Eva Cooper

regionchef Företagarna Gävleborg

Fotnot: Med detta inlägg sätter vi punkt för den här replikväxlingen.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare