Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utveckla kärntekniken och värna skattebetalarnas pengar

Annons

Är ni vilse? frågar flygledaren. Ja! OK, följ motorvägen västerut i tio minuter. Runda kraftverket och gå rakt norrut i fem minuter, så ser ni vårt fält rakt framför er! Det är 1980-tal och jag sitter i ett litet privatflygplan 200 meter över det engelska landskapet.

Det är 100 gånger större risk att omkomma i ett privatplan jämfört med reguljärt flyg. Ändå sitter vi och njuter av landskapet och friheten. Stora risker finns även för de som kör på motorvägarna nedanför oss, med tät trafik i höga farter.

Koleldade värmekraftverk som gör luften otjänlig att andas. Kärnkraftverk som kan haverera. Vindkraftverk har ännu inte etablerats i större skala, men kommer att bli det renaste och säkraste produktionssättet av energi, förutom solceller som kommer i generationen efter.

Koleldade värmekraftverk finns knappt i Sverige. Däremot kärnkraftverk som är på väg ut på grund av deras stora risker, som politikerna ser det. En felbedömning enligt min mening.

Säg att vi har tio kärnkraftverk i Sverige som var och en producerat elkraft i 40 år. Det innebär 400 produktionsår, utan stora problem. Den bilden är i stort samma i övriga länder. Kärnkraften har möjliggjort en enorm utveckling av samhällen i strävan att skapa värdiga liv utan fattigdom för medborgarna.

Det kan jämföras med trafiken och transporten av varor och människor som på samma sätt har förändrat våra liv och dess förutsättningar, med den skillnaden att den orsakat enormt mycket lidande och död varje dag.

Trafiken är förmodligen minst hundra gånger farligare än kärnkraften, inräknat trafikens utsläpp av koldioxid i mängder. Få anser att vi ska avstå från transportsektorn eller privatfordon.

Vi utvecklar sektorn med elmotorer och säkerhetssystem vilket kräver att vi hushållar med ändliga resurser och de investeringar som gjorts i kärnkraftverken, som kan ge stora värden tillbaka i många år än. Något annat är kapitalförstöring av gigantiska mått. Utveckla kärntekniken och värna skattebetalarnas pengar.

Övertygelsen om demokratins slutliga seger efter murens fall 1989, och möjligheten till en radikal nedrustningen av försvaret, visade sig vara en dyrbar felbedömning grundad på hopp och tro. Vi spekulerar om vår framtids villkor, men vi vet för lite om vad som väntar runt hörnet.

Mats Lindkvist

samhällsvetare och pensionerad lärare i samhällskunskap och historia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare