Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Utvecklingen måste vändas – annars tappar vi resten av Sverige

Annons

Det stundar till debatt om landsbygdsfrågor mellan Moderaterna och Centern. Platsen är väl vald – Ockelbo, en centralort i en mindre inlandskommun. Inte riktig glesbygd i sig (snarare landsort), men bortom köpcentrum och allfarvägar. En kommun, som så många andra inlandskommuner, kämpar mot demografisk obalans, åldrande befolkning och skev könsfördelning.

Visst finns det skillnader mellan Centern och Moderaterna i synen på ”resten av Sverige”, som är en annan term för landsorten.

Men, och det är viktigt att ha i åtanke, båda partierna har hårt drivit privatiseringar, valfrihet och marknadslösningar som medel, ja, närmast som mål i sig, för att lösa service, myndighetsutövning och omsorg. En politik där vinnarna inte finns i landsorten.

Marknaden, utbud och efterfrågan, finns där människor finns. Där underlaget är tillräckligt för att olika aktörer ska kunna konkurrera om medborgarnas behov av service.

Sådan är inte verkligheten i landsorten. Apoteken har inte blivit fler, men ofta fått sämre sortiment. Arbetsförmedlingen försvinner från mindre orter, däribland Ockelbo. Friskolor är sådant som små kommuner betalar för någon annanstans. Och etablerar sig en friskola på orten dräneras såväl budget som elevunderlag, med nödvändiga besparingar som följd, på den kommunala skolan, ofta byskolor. Utan att ansvariga kommunala politiker kan säga flaska. Det lokala självstyret raseras.

Än värre då marknadens aktörer är skattefinansierade, och tillåts göra vinstuttag. Valfriheten i landsorten blir något du betalar för, men inte får levererat. Klyftan växer.

Skatteuttaget som finansierar gemensamma åtaganden (inkluderande vinstdrivande välfärdsföretag) urholkas av skatteavdrag. RUT-avdraget flyttar resurser från det gemensamma till det privata. Klyftan ökar mellan rik och fattig, men även mellan stad och land. Privata fastigheter subventioneras, det offentliga får stå tillbaka.

Moderaterna och Centern har kraftfullt drivit denna politik som klyver landet. Sverigepusslet har blivit fyrkantigt, där landsortens bitar inte passar in i ramen, blir över.

Jag är heller inte nöjd med agerandet från det parti jag numera är medlem i. Socialdemokraterna har i alltför hög grad anammat detta nyliberala borgerliga tankegods, delvis för att man är i minoritet, men även för att väljargruppen som kan göra avdrag, har råd att välja, är alltför stark och viktig.

Detta måste vändas. Annars tappar vi resten av Sverige. Om detta borde debatten handla.

Bo Jonsson, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons