Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utvisningarna till Afghanistan en skam för Sverige!

Utvisningarna till Afghanistan är en tragedi och en stor skam för Sverige!

På tisdagskvällen 12/11 skedde en massdeportering av afghanska ungdomar till Afghanistan. De flesta har aldrig varit där. De ställs mer eller mindre på gatan i Kabul.

Några av dem känner jag till och vet att de är människor som skulle vara till stor nytta i vårt land. Säkert gäller det dem jag inte känner också.

Vi vet att Afghanistan är ett av de farligaste länderna i världen, om inte det farligaste, och att den svenska regeringen och Migrationsverket/Migrationsdomstolen som går i dess ledband är ensam om bedömningen att det går att utvisa dit.

Jag vet också efter att ha gått igenom mängder av asylutredningar att bristerna i dessa – medvetna och omedvetna – är många och att det finns uppenbara asylskäl som förnekas. Sverige sänder människor till undergång.

Det är en tragedi och en stor skam. En sorg.

Förra måndagen satt jag tillsammans med asylsökande ungdomar och engagerade svenskar som alla ingår i en studiecirkel i ABF:s regi för dem som lämnat sin religion och diskuterade i smågrupper. Vi hörde om smärtsamma processer, lyssnade till kloka tankar och mötte stor medvetenhet i resonemangen.

Efter fyra år i Sverige har dessa starka och kloka ungdomar fortfarande inte svar på om de får stanna i Sverige. Alla vet de att de är hotade till livet vid ett återvändande. Det vet också de politiker som fastnat i sin populistiska retorik och förnekar ungdomarnas skyddsskäl.

"Jag känner djup sorg över var stora delar av Sverige hamnat attitydmässigt" skriver Anders Wijkman. Jag kan bara instämma.

Jan Stattin

fil dr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare