Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad hjälper nya laddstolpar om det inte blåser?

Det är tydligen MP som bestämmer i den nya regeringen (MP fick knappt fyra procent av rösterna i valet 2018).

Jag hörde Per Bolund som var så stolt att han fått igenom att bygga en massa laddstolpar för elbilar. Men elförsörjningen sa han inte mycket trovärdigt om. Det skulle lösas genom att vi bygger en massa vindkraftverk och solceller.

Man kan fundera vad som händer när det blir vindstilla och mulet någon vecka – hur mycket el finns det då till elstolparna?

På frågan varför vi inte kan satsa på kärnkraft så kom det dumma om en lagringstid av kärnavfall på 100 000 år upp igen.

Undrar om Bolund egentligen funderat hur många år det är. Jag har tagit upp detta en gång tidigare om lite jämförelser.

Det är 2 000 år sedan kejsare Nero styrde och Jesus föddes. Om man tar det 50 gånger så blir det 100 000 år. Sedan kan man fundera på hur många generationer det är.

Enkelt kan man säga tre generationer på 100 år, det skulle bli 300 000 generationer. Om sedan vår planet finns kvar efter 100 000 år är en annan fråga som inte barra beror på kärnavfallets förvaring.

Har det gjorts någon analys om vad som händer på havets botten med det tänkta antalet havsbaserade vindkraftverk som ska byggas? Det blir ett otal ton cement och armeringsjärn. Livslängden för dessa kraftverk är cirka 20 år med avtagande effekt varje år.

Per Bolund nämnde också en negativ sak med kärnkraft, att uran måste brytas ur gruvor. Då kan man fråga hur får vi armeringsjärn till fundamenten för vindkraftverk och cementen? Att tillverka cement är mycket energikrävande.

Stiganders

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare