Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Väldigt lite har redovisats om inspirationen efter regionens resor till San Francisco

Efter över 20 år i Frankrike flyttade mina svenska vänner tillbaka till hemlandet. Det vi kommer att sakna mest, sa de, är den utmärkta sjukvården – inga väntetider hos läkare, specialist, röntgen…

Hustrun hade fallit i deras franska hem och fått svåra smärtor i ryggen. Efter två dagar fick hon komma till ryggspecialist kl 16 en fredag. Doktorn beställde magnetkameraundersökning och tid bokades samma eftermiddag. På söndagen lades hon in och på måndag morgon opererades hon med senaste tekniken. Efter två dagar skrevs hon ut. Besvärsfri!

Mina vänner har dock inte flyttat till Gävleborg. Här måste regionen spara hundratals miljoner – i ett läge där akut sjuka redan, enligt lokalpressen, tvingas köa i många timmar för att få vård.

Det handlar då ofta om brist på vårdplatser ute på de olika avdelningarna. Vilket ju i förlängningen, förutom ökad arbetsbörda och stress för personalen, kan leda till vårdskador på patienterna.

Men nu har någon i vår regionledning fått en snilleblixt. Det har vi också kunnat läsa i tidningarna: ”Vi ska lyssna på medarbetarnas idéer och förslag.”

Det skulle väl innebära att vända hela skutan? Mittmedias ledarskribent Lilian Sjölund har skrivit om den maktens arrogans som resulterat i en tystnadskultur hos regionens anställda, en där alla underställda är rädda för repressalier.

Det var inte en handfull specialister från Region Gävleborg som for på studiebesök till vårdföretaget Kaiser Permanente i Oakland, San Franciscos grannstad. Det var 118 personer (121 enligt en annan uppgift). Flera reste mer än en gång.

En representant för regionens koncernstab, Jan-Erik Strandell, deltog i alla åtta gruppresorna, enligt egen uppgift ”för att hålla ihop gruppen”. Som om det handlade om elvaåringar på skolresa.

Hundra av resenärerna uppges ha varit chefer, direktörer och politiker. Tre regionråd, tre oppositionsråd och mängder av ”vanliga” politiker. Alla skulle ”hämta inspiration”. Elva var läkare. Ingen var sköterska eller undersköterska.

Enligt dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman hade man medvetet valt ut ”dem som haft möjlighet att påverka i ledningssammanhang”. Själv reste han, i denna egenskap, till Kalifornien sex gånger på två år. Och flera andra reste flera gånger.

Väldigt lite har redovisats i efterhand av hur denna inspiration påverkat och utvecklat regionens sjukvård.

Jag fick en gång ett vagt besked om att man, efter resorna, tagit till sig hur sjukhusbesökare lättare ska hitta fram till rätt avdelning. Och nästa gång jag hade ärende till Gävle sjukhus stod faktiskt en apparat i entrén, en där man med knappar skulle söka sig fram på en karta. En handskriven skylt hängde på apparaten: ”Ur funktion”. När jag senare återkommit, fanns den inte kvar.

Ännu tystare har det varit om hur mycket dessa resor har kostat. Men ledningens omdömeslösa hantering av miljonerna till USA-resor har kostat många behövliga semestervikarier, undersköterskor och vårdplatser.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare