Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vår sunda nationalism är grunden för vår öppenhet mot omvärlden

Nationalism är en kraft som kan betyda självförtroende, självrespekt och en sund stolthet över sitt land, vilket leder till öppenhet ock respekt för andra länder och kulturer.

Denna stolthet har utvecklats i Sverige i många steg. Ett var finalen i VM i fotboll 1958 mot Brasilien. Sverige stärkte sitt anseende internationellt, samtidigt som Brasiliens lag möttes av beundran och respekt i Sverige även om Pelé och brassarna vann med 5-2. Vi fick lära oss en del om Brasilien, som en bonus.

Året efter vann Ingemar Johansson VM i tungviktsboxning och blev vår nya nationalhjälte. Tidningarna skrev att ”nu har Sverige fått en ny och starkare ställning i den stora världen”. Den besegrade Floyd Patterson blev nästan en ännu större idol i Sverige och turnerade i folkparkerna, även om han återtog mästartiteln från Ingo. På köpet lärde vi oss en del om de svartas villkor i USA.

Sedan dess har vi byggt vidare i många sektorer, företag och personligheters framgångar. Ibland har vi varit farligt nära till en grandios självbild som landet som pekar ut framtiden för resten av världen. Klart är att Sveriges i grunden sunda nationalism har varit grunden för vår öppenhet och positiva syn på internationellt samarbete.

Nationalism används även till det motsatta, att stänga in sig och skapa bilden av att omgivningen är ett hot. Putin anser att Ryssland är i krig mot västs ambition att påtvinga Ryssland en liberal demokrati. Krigen i Tjetjenien, Ukraina och Syrien kräver en nationalism som stänger möjligheter till opposition.

Orbán i Ungern ser västs kritik av hans nedmontering av demokratiska institutioner som inblandning i ungersk politik och bygger upp en propaganda byggd på desinformation och motvilja mot väst. Illiberal demokrati ser Orbán som Ungerns framtid. Även en långt utvecklad populism och förändringar i grundlagar och valsystem garanterar de styrandes makt för lång tid, i Både Ungern, Polen och Ryssland.

Historikern Lars Trägårdh har hävdat att två av de största bedrifter människan har åstadkommit är dels att från klanvälde, furstestater eller religiösa styrelseskick utveckla nationalstater på kulturella grunder. Den andra bedriften är att på nationalstatens grund utveckla ett system som skapar och tryggar ett demokratiskt folkstyrt samhällsskick.

Jag anser att Trädgårdh har rätt i dessa slutsatser. Han har även påpekat en sund nationalisms viktiga roll i de nya staternas tillblivelse och därmed utvecklingen av demokratiska nationer.

Mats Lindkvist

samhällsvetare och pensionerad lärare i samhällskunskap och historia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare