Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför är det så lång kö till SFI i Gävle?

Hur används våra skattepengar på SFI i Gävle? Jag har förgäves försökt hjälpa min frus syster som flyttade hit till Sverige i januari att få en plats på SFI för att kunna lära sig svenska.

Hon har jobb, jobbar heltid på restaurang men behöver naturligtvis lära sig svenska för att komma in bättre i samhället och även för att få möjlighet att jobba i restaurangen och inte bara i köket.

Vi har lämnat in flertalet ansökningar och kontaktat SFI för att få svar på varför hon aldrig får börja svenskastudier, men det enda svar vi får är att det är lång väntetid just nu på grund av coronan (distansstudier verkar inte finnas på SFI i Gävle).

Vi har vänner här i Gävle som vittnar om samma sak, fem-sex månaders väntetid. Så här ser det ju inte ut i andra kommuner (min fru har en stor släkt...).

Kan det kanske vara bristande resurser som gör detta undrar ni? Det verkar det inte alls vara, när jag undersöker kostnaden för SFI så visar det sig att vi Gävle har en av landets högsta kostnader för SFI (källa: Skolverket). Det finns heller inga möjligheter i Gävle kommun att välja privata utbildare för SFI eftersom Gävle kommun inte tillåter det.

Man har alltså en av Sveriges dyraste SFI i Gävle som dessutom inte verkar vara speciellt effektiv och samtidigt förbjuder man privata alternativ!

Gävles företagarpolicy i ett nötskal tycker jag. Det är nog ingen slump att Gävles företagare rankar Gävle kommun på 279 plats i Svenskt näringslivs årliga mätning.

Svågern

Svar direkt: Vi beklagar att du har den upplevelsen av vår verksamhet. På grund av coronapandemin har många våra kurser drabbats av långa väntetider. Det är svårt för oss att svara på varför det har tagit lång tid i just det här fallet. Vi vill gärna att du kontaktar oss så att vi kan undersöka detta närmare.

Du är välkommen att kontakta oss via Gävle kommuns kundtjänst, tfn 026-17 80 00.

Malin Nordkvist

rektor för SFI studieväg 1

Erik Eriksson

rektor för SFI studieväg 2 och 3 samt yrkeskombinerad SFI

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare