Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför blir vi upprörda av att gamla dör?

Varför blir vi upprörda nu när gamla dör? Det måste vara ren hysteri!

Om vi går igenom de senaste sex månaderna i GD (alltså en av Sveriges alla tidningar) och studerar dödsannonserna - vad säger de? Jo att "massor" av äldre människor dör – och i de allra flesta fall så noterar vi bara annonsen (om vi inte är närstående, då är reaktionen självklart en annan).

Det är helt enkelt naturligt och har vi egentligen någon klar uppfattning om vad som är "normalt"? Skrivs det feta rubriker? En och annan minnesruna kan förekomma, men annars ingenting.

Men nu helt plötsligt har man noterat och noterat igen. Men den bakomliggande orsaken finns inte ett ord nämnt. Jag vill inte lägga hela skulden på pressens reportrar – i vissa fall måste man välja med avseende på nyhetsvärdet. Men sovra hårt bland "panikinsändarna"¨, det är ett skarpt läge men ingen panik!

94-åring i riskzon

Svar direkt: Ja, det är högst naturligt att dö. Det har aldrig hindrat oss från att försöka rädda liv. Gefle Dagblad rapporterar om detta för att det är historiska händelser. Sjukvården riskerar att, som en följd av denna virussjukdom där ingen har ett fungerande immunförsvar, bli fullständigt överbelastad.

Syftet med nuvarande åtgärder är att alla som blir svårt sjuka, inte ska bli det samtidigt. Däri ingår också att alla som jobbar inom sjukvården, med alla möjliga andra akuta sjukdomsfall, inte ska bli sjuka samtidigt.

Om vi i samhället lyckas bromsa sjukdomskurvan dör färre, än om vi misslyckas, är tanken bakom myndigheternas agerande. I efterhand får vi utvärdera om de tänkte rätt. Och visst kommer människor att dö av covid-19, det vet vi redan.

Katarina Ekspong

chefredaktör Gefle Dagblad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare