Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför inte återanvända anläggningarna – allt finns ju på plats

Apropå GD debatt 17/1 "Slösa inte miljarder på gamla kärnkraftverk": Ett sätt att spara stora kostnader vid reaktornedläggningar som bör undersökas med avsende på tekniska lösningar och samhällsekonomiska kalkyler för fortsatt användning av allt befintligt anläggningskapital.

Återanvändning av dagens stora byggnads- och rörsystemskapital kan göras med ganska rimliga ekonomiska insatser. Allt finns ju där "på plats" förberett och klart för inkoppling av till exmepel dagens traditionella värmeverksystem med färdiga förberedda inkopplingar för fortsatt värme- och el-leveranser ut i verkens/våra omgivande samhällen.

I väntan på den kommande lösningen på den 100 procent miljörena fussionskraftens gåta kan då dessa stora fasta anläggningar till fullo utnyttjas maximalt i stället för endast direkt rivning, bortforsling till enorma kostnader efter reaktorernas avveckling.

Avancerad teknisk ombyggnad/anpassning av friska äldre och nya byggnads- och anläggningsdelar bör vara klart intressant att utveckla och sannolikt fullt möjliga projekt att genomföra av våra välutbildade tekniker med "lösningar på allt".

Den dagen som redan kan anas inom något decennium kan i stället den 100 procent miljörena fussionskraften i stället kopplas in i dessa enorma energianläggningar. Gott underhåll och löpande ersättning med ny miljövänlig teknik när den farliga fissionskraften avvecklas är en hög målsättning men varför inte?

ELLES

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare