Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför kan privata skolor men inte kommunen?

Denna insändare riktar sig till Gävle kommun och då den skolansvarige samt våra valda politiker.

Ska våra barn som har dyslexi eller någon språkstörning behöva söka sig till privata skolor för att få den hjälp de har rätt till? Privata skolor köper in inläsningstjänsten, men det kostar inte kommunen på.

Det är att diskriminera barn som behöver den tjänsten och som går i den kommunala skolan. Ska inte alla barn ha rätt till den hjälpmedel som de behöver för att klara av skolan och ha en möjlighet att gå ut med godkända betyg?

Så här står det hos Skolverket:

"Rätt att få hjälp i skolan

Alla elever i grund- och gymnasieskolan har rätt att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling, utifrån sina förutsättningar. För att nå dit har alla elever rätt till ledning och stimulans i skolan. För vissa elever kan det innebära extra anpassningar eller särskilt stöd."

Och det ger inte Gävle kommun våra barn!

Skolans anpassningar räcker inte alltid till och när till och med skolan säger att det är dåligt av kommunen att inte tillhanda hålla denna tjänst, då är det väl något fel!

Det är jobbigt att vara förälder och kämpa i motvind.

Ledsen kämpande förälder

Svar direkt: Alla skolor arbetar med att göra anpassningar utifrån enskilda elevers behov men också utifrån gruppers behov. När anpassningar inte är tillräckliga för en elev ska skolan göra en utredning om behov av särskilt stöd. Utifrån utredningen fattas beslut om eleven är i behov av särskilt stöd eller inte.

Om utredningen visar att eleven är i behov av särskilt stöd ska det tydligt framgå vilket stöd eleven behöver för att öka sin måluppfyllelse och kunna tillgodose sig undervisningen. De åtgärder som sätts in ska svara upp mot elevens behov av stöd.

Vilket stöd eleven kan behöva är individuellt och de kommunala grundskolorna i Gävle har flera olika sätt att ge elever stöd i undervisningen, både digitalt och i annan form. I grundskolan har vi till exempel program för talsyntes, rättstavningsprogram, rättstavning för engelska och digitala läromedel som också finns på flera språk.

Eva Levin

verksamhetschef grundskola

Utbildning Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare