Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför klarar sig Finland bättre än Sverige på så många områden?

Att vårt minne är kort konstateras ofta rent generellt, men blir till faktum med coronaepidemin. Covid-19 är av samma virustyp som de som orsakat asiaten och Hongkong-epidemierna. Ändock är erfarenheterna vi dragit av dem avlägsna eller obefintliga.

Hur är det då med framförhållning generellt sett i Sverige? Några få exempel får illustrera bevis på påstådd kortsiktighet. Försvaret nedmonterades, för att nu vara i uppbyggnadsfas. Skolan demonterades och privatiserades för att i dag befinna sig under viss uppbyggnad, enligt nygammal kunskapsmodell.

Hur framstår utvecklingen i den sedan 1809 avskilda delen från Sverige, jämfört dagens Sverige? Finland tog lärdom av det svenska skolexperimentet och behöll de kunskapsinriktade förordningarna. PISA-undersökningar placerar kontinuerligt Finland i topp vid sina mätningar. Finlands statliga skolor är så populära att de privata har svårt att konkurrera.

Avseende skyddsutrustning är den i Finland tillfyllest, men tyvärr räcker den inte för export. Finland har endast hälften av Sveriges befolkning, och tog ”bara” emot 29 000 flyktingar, jämfört Sveriges 163 000, under flyktingkrisen 2015. Frågan blir därför, är det sämre ställt med altruismen i Finland än i Sverige?

Kan så tyckas, så länge vi befinner oss på artnivå, men i Finland resonerar man individnivå. Det som är bäst för individen är också bäst för arten resonerade regeringen. Om individernas intressen kommer i konflikt med artens, kommer individernas kortsiktiga intressen att få övertaget.

Ingenting kan hejda de själviska genernas framfart, och svenskarnas inställning till altruism är inte mer ömsesidiga än finländarnas.

Toalettpappersmarodörerna och medicinhamstrarna är exempel på hur de själviska generna tillåts rusa amok. Trångboddheten bland nyanlända och språksvårigheter är andra exempel på dilemman som uppstått då altruismen mött moraliska problem.

Vem vet, kanske självgoda svenskar har en del att lära av grannländer sådana som Finland, historiskt sett en del av vårt fosterland?

Ej glöms i tiders tid den dag,

Då denna sägn blev sann,

Då likt ett dystert tordönsslag

Det säkra bud oss hann,

Att landets sista hopp gått ner,

Att Sveaborg var svenskt ej mer.

(Ur "Fänrik Ståls sägner" av Johan Ludvig Runeberg)

Zakrajo Topelio

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare