Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför måste jag berätta för mammografin om jag har en funktionsnedsättning?

Annons

Jag har kallats till mammografin; inget konstigt med det då jag ligger i åldersgruppen 40-74 år. Men i kallelsen står att jag skall kontakta kliniken om jag har någon form av funktionsnedsättning. Av vilken anledning?

En funktionsnedsättning kan vara synlig och den kan vara dold. Den kan begränsa din vardag men den kan också gå bra att leva med.

Andra kliniker brukar inte ha sådana önskemål om att man ska höra av sig om man har en funktionsnedsättning. I stället påminner de besökarna att inte använda parfym för allergikernas skull, något som vi alla kan hjälpas åt med. Låt alla kvinnor jämlikt få komma till Mammografin utan önskemål om kontakt i förväg.

Sorgligt men sant

Svar direkt: Hej. Ett regeringsbeslut ledde till nationella vårdprogram och nationella kallelser för mammografi- och cervixcancerscreening. Efter införandet av den nationella kallelsen tidigare i år kan mammografin i Gävleborg inte ändra i texten.

Om du har fler frågor och funderingar hänvisar vi till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som tagit fram underlaget. Du är även välkommen att kontakta mig om du har andra frågor om mammografi, du når mig via Region Gävleborgs växel, 026-15 40 00.

Hälsningar

Agneta Lennefeldt

vårdenhetschef bild- och funktionsmedicin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare