Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför måste regionen köpa utbildningen av högskolan?

Annons

Apropå insändaren den 13/6 med rubriken ”Sluta att köpa hela sjuksköterskeutbildningar av högskolan” och spartipsen till våra regionråd Eva Lindberg och Tommy Berger. Skribenten kritiserade att Region Gävleborg köper hela sjuksköterskeutbildningen till 20 anställda undersköterskor som får lön i form att ett utbildningsbidrag på 19 000 kr/månad under hela utbildningen.

Till skillnad mot insändarskribenten tycker jag att det är på sin plats att även offentliga arbetsgivare betalar lön när medarbetare utbildar sig även om det kanske är lite magstarkt att få lön under en hel akademisk grundutbildning i över tre år.

Det jag inväntar svar på är varför man måste köpa utbildningen i form av uppdragsutbildning av Högskolan i Gävle. HIG har väl ett regionalt kompetensförsörjningsansvar och finns det då ett stort behov av fler utbildningsplatser på sjuksköterskoprogrammet i vår region så ska väl HIG försöka utöka sina utbildningsplatser för att tillfredsställa detta behov? Det är väl det som menas med att ta ansvar för den regionala kompetensförsörjningen.

I många fall inom andra yrkesområden så kan HIG av naturliga skäl inte utöka eller starta utbildningar inom dessa yrkesområden för att man saknar examensrätt, lokaler, personal med rätt kompetens med mera. I detta fall så är det ju inte så eftersom man ju bevisligen klarar att utöka utbildningsplatserna när Regionen betalar.

Tydligen har jag missat något här men Tommy Berger och Eva Lindberg får gärna förklara varför man tycker att detta är okej.

Skattebetalaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare