Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Varför mörkar ni om Valbos förorenade dricksvatten?

Annons

Många av oss som bor i Valbo är oroliga över vårt dricksvatten. Och oroade över att varken Gästrike Vatten eller lokalpressen informerar oss.

I början av april skrev GD en artikel om att miljögift är hittat i en planerad brunn i Valbo. Det kändes tryggt att Gästrike Vatten har koll på halten av miljögiftet PFAS och att de inte använder brunnen.

Men den 19 april publicerar SVT en artikel, med rubriken ”Gävleborg har det mest förorenade dricksvattnet i Sverige” och just Valbo har de allra högsta värdena av PFAS. I vattnet vi dricker i dag. Inte någon testgrävd brunn.

Det står bland annat att:”På vattenverket i Valbo utanför Gävle har man hittat de högsta PFAS-värdena i hela Sverige, visar en utredning som Hem & Hyra gjort.” ”PFOA, som ingår i PFAS, kan inte brytas ner i naturen och misstänks vara cancerframkallande för människan. Valbos PFOA-halt ligger långt över vad som är acceptabelt. Nu ska gränsen för dessa miljögifter dessutom sänkas ytterligare, för den bör ligga lägre."

Jag förstår verkligen inte. Okej att ni inte vill skrämma upp oss Valbobor – men ni måste väl informera!

Min familj köper så mycket ekologiska varor vi kan. Det känns viktigt att barnen får växa upp utan alltför mycket skit i kroppen. Men just nu känns det meingslöst om vi samtidigt dricker flera liter av förorenat vatten varje dag.

Jag kan ha förståelse för att det finns miljögifter i vattnet. Men vi måste få veta vad som händer. Hur jobbar ni för att sänka halten? Vad kan vi själva göra?

Flora

Svar direkt: Ni kan fortsätta att dricka vatten som vanligt, vi tar löpande prover

Hej Flora, vi förstår att ni funderar mycket kring detta och självklart ska vi svara på dina frågor.

Samtliga halter av både PFAS och PFOA ligger under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns i våra vattenverk. Det stämmer att vi har en brunn där inledande prover har visat att halterna ligger precis över åtgärdsgränsen, men precis som du säger så använder vi inte den.

Vi är medvetna om att Livsmedelsverket kommer att se över rekommendationer och åtgärdsgränsen för PFAS-ämnen när Efsas (European Food Safety Authority) nya riskbedömningar av PFAS-ämnen kommer. Vi planerar för åtgärder i berörda vattenverk inom en fem-årsperiod.

Det finns olika reningsalternativ, till exempel kolfilter och membran. Vi undersöker vilken lösning som passar vårt vatten bäst.

PFAS (högfluorerande ämnen) är ett samlingsnamn för närmare 4 000 ämnen som finns i dag, PFOA är ett av dem. PFAS-ämnen finns i bland annat smink, impregnering av textilier, skidvalla, färg och snabbmatskartonger. Och det finns i liten mängd i vårt dricksvatten, dricksvatten uppskattas bidra till en tiondel av det av det totala intaget av högfluorerande ämnen.

Ni kan fortsätta att dricka vattnet som vanligt! Vi tar löpande prover på vattnet för att följa dessa ämnen och skulle något avvika eller förändras så säger vi till!

Läs gärna mer om PFAS på https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/pfas-poly-och-perfluorerade-alkylsubstanser

Hälsningar

Karolina Stenroth

enhetschef Gästrike Vatten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons