Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför Walk of Fame – duger inte det svenska språket?

Walk of Fame på Drottninggatan. Förlåt men är inte Walk of Fame en Hollywoodsk företeelse? Är det inte där bland annat amerikanska astronauter fått sina namn förevigade? Ska imitationer upprätthållas blir enbart Christer Fugelsang aktuell för Drottninggatan, men han härstammar inte från Gävle.

Måste stadens alla platser gentrifieras? Apropå Anna-Lisa Hillbom har hon redan en park uppkallad efter sig och Agnes von Krusenstjerna har minsann förärats namnet på Gävles vackraste gata, även om den benämnes allé.

Kanske är det så påminns jag, och kommer osökt tänka på Rue de Linné i Paris namnsatt efter vår egen ikon Carl von Linné. Jag har tidigare via insändare förordat en av hans disciplar, Per Löfling som namnförslag på en fiktiv bro över Gavleån, sammanbindande sjukhuset med Valls Hage.

Flera andra broar planeras sedan dess längre ner längs Gavleån, till glädje och sorg för mänsklighetens framkomlighet. Förståeligt är det att alla platser måste ha ett namn, men varför duger inte svenska språket i förslagsställandet? Carl von Linné uttrycker sig sålunda i namnfrågan. "Nomina si nescis, perit et cognito rerum". (Om du ej namnen vet, du saknar kunskap om tingen).

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare