Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Växthuseffekten är ett faktum och ingår sedan lång tid tillbaka i grundskolans kursplan

Svar till Stig Mörtman: När en stor övertygande idé läggs fram infinner sig snart en armé av kritiker för att vederlägga den, helt enkelt för att detta är vetenskapens arbetsmetod. De ifrågasatta förslagsställarna anstränger sig ännu mer för att göra sin teori än mer övertygande.

När tillräckliga bevis föreligger leder beviset till stegrad tro och hypotesen blir vedertagen. Apropå klimatförändringar är de sen länge förutspådda av forskningen, och bland majoriteten forskare råder i dag konsensus.

Stig Mörtman har svårt att se koldioxid, skriver han. Det har jag också, men den finns där och är mätbar. Om inte atmosfärsgaserna vore transparenta vore det svårt att se något överhuvudtaget. Har Mörtman sett metan eller lustgas månntro, två andra växthusgaser?

Växthuseffekten är ett faktum och ingår sedan lång tid tillbaka i grundskolans kursplan. Amazonas brinner skrev jag i tidigare insändare, vem som tänder på är i detta sammanhang ointressant, det intressanta är att bränderna ökat i omfång, och tär på skogen, den skog vi benämner jordens lungor. Inte ens Mörtman tror väl att brinnande träd fotosyntetiserar?

Problemet för forskningen är att få förändringar, speciellt obehagliga sådana, vedertagna av politiker och allmänhet. Det är här Greta Thunberg kommer in.

Hon blir det enzym som krävs för att katalysera reaktionen mellan forskning och allmänhet, en reaktion känslig för varje politiker i en demokrati. Vad säger då Greta? Jo ”Lyssna på forskarna” är hennes enkla budskap, och hon avser en förkrossande majoritet av forskare.

Mörtmans förnekare negligerar hon av förståeliga skäl. En sak står klar för mig, det blir svårt för forskningen att tala så Mörtman blir nöjd, men man ska aldrig säga aldrig. För politiskt tycks han ändra åsikt titt som tätt, från L via SVG till M. Så Stig Mörtman, lyssna på Greta!

Ove Lennström

utbildad zooekolog, Uppsala universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare