Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem ska man tro på i dessa coronatider?

Blir något förbryllad då jag gör en sammanfattning från tre av torsdagens insändare. Maj Monczak påstår att räddningen finns hos Gud, vilket å det bestämdaste motsätts av signaturen En kurd. Hen redogör för olika religioners ståndpunkt beträffande tilltron till den allsmäktige i coronaepidemins fotspår. '

En annan insändare påstår att positivt tänkande är en bluff. Så hur ska vi stackars dödliga människor förhålla oss? Ska vi tänka positivt, såsom statsepidemiolog Anders Tegnell gör? Han ser livet i sannolikheter.

Om så får vi både bra och dåliga dagar, och beroende av covid-19-kurvans gynnsammaste tillväxt kan slutet bli gott. Alla behöver vi en tro att förhålla oss till, så vad ska vi egentligen tro på?

Jo säger den senare av citerade insändare, vi ska tro på sånt som roar och intresserar oss. Positivt tänkande kanske, nej otillräckligt för oss ambivalenta. Vi behöver något mer beständigt att tro på, något som, om inte roar så åtminstone intresserar oss.

Något de flesta tror på är jordens dragningskraft, om än omedvetet. Astronauterna får oss att fundera, hur skulle livet te sig utan gravitation? Varför inte göra gravitationen till vår nya ikon? Endast genom gravitationens försorg kan vi vara säkra på att ständigt ha bägge fötterna på jorden. Varför inte falla på knä inför gravitationen, den är förvisso lika imaginär som övriga gudar vi dyrkar är?

Zakrajo Topelio

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare