Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vet ni hur mycket som läses i papperstidningen jämfört med den digitala?

Svar till Katarina Ekspong: Inför er satsning på morgontidningen digitalt och papper undrar jag:

Hur mycket forskning som har gjorts om hur budskapen som går ut i i den digitala versionen verkligen blir läst?

Hur mycket skrollas bort av sånt som verkar ointressant?

Vet ni hur mycket av er text som läses i papperstidningen jämfört med den digitala versionen?

När man får papperstidningen i sin hand får man en impuls att läsa. När får man motsvarande impuls att läsa den digitala versionen?

Jag tror att man kan missa mycket när man inte har överblicken som papperstidningens format ger. Jag undrar hur många som läser ledaren digitalt eller andra mödosamt nerskrivna artiklar från era duktiga reportrar som exempelvis informationen om PISA-undersökningen, med flera aktuella nyheter, information, annonserna om till exempel Oppalas julmarknad eller andra små tillkännagivanden, vädjanden från ideella föreningar om stöd med mera.

Facebook och andra spännande appar konkurerar om läsarens tid! Jag har noterat att mina bekanta som inte har papperstidningen många gånger inte vet något om saker jag läst i dagens tidning.

Jag skulle sakna överblicken och helhetsintrycket jag får i pappersvarianten, och kanske gå miste om mycket som jag inte har förväntat mig att läsa men som väckt mitt intresse.

I en papperstidning kan jag själv välja hur jag ska tillgodogöra mig innehållet. Det kan jag inte göra i den digitala eftersom jag inte har helheten och överblicken.

Ni skriver i er annons att man får mer av den goda vanan i den digitala varianten. Är det så säkert? Kanske man får mindre. Kan det vara så illa att man fördummas och blir sämre allmänbildad? Vad säger forskningen?

Karin Reneland

Svar direkt: Vi ser vad som blir läst på gd.se, svårare att veta exakt vad som läses i papperstidningen

Vi följer kontinuerligt vad som blir läst digitalt på vår sajt gd.se. Vi ser också vad som inte blir läst i särskilt hög grad. Däremot är det svårare att veta exakt vad som blir läst i papperstidningen Gefle Dagblad. Tidigare undersökningar av läsning på lokaltidningar har dock visat på vissa mönster, som då återkom på de flesta håll. Den läsarenkät som nu pågår kommer också att ge en hel del svar.

I stort är den kanal man vill läsa nyheter i en fråga om vana, tycke och smak. Därför är det bra att vi har flera kanaler. Å ena sidan är sajten överlägsen vid pågående händelser, alltifrån olyckor till livesändningar av GIF:s fotbollsmatcher. Och önskar man få nyheterna i ett ständigt flöde så är ju sajten mest aktuell, hela tiden. Å andra sidan uppskattar jag, liksom insändarskribenten, personligen många gånger även överblicken i en tidning, som kan vara svårare att få på en ständigt uppdaterad webbsajt.

Är man digital och önskar sig en överblick av tidningsmodell har vi E-tidningen, som erbjuder just detta.

Katarina Ekspong

chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare