Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi använder pengarna för att öka resurserna i barngrupperna

Svar till Anne Berglund Frid med flera: Vi i utbildningsnämnden har som uppdrag att göra vårt yttersta för att möta upp alla våra barn och ungas behov med de bästa av verksamheter.

Det stämmer att alla partier har gått till val på att minska barngruppernas storlek och vi i majoriteten har också i vårt gemensamma dokument för Gävle kommun 2019-2022 uttryckt att detta är vår vilja att genomföra under den pågående mandatperioden.

Inför nämndens sammanträde i juni ställdes vi inför beslutet att säkerställa en så god verksamhet i Valbo förskoleområde som möjligt utifrån tillgängliga resurser och de utgångspunkter som är vägledande vid planering av hela vår organisation av förskolor. Dessa är att skapa likvärdiga förskolor med hög kvalitet, att anpassa och utveckla förskoleverksamheten utifrån aktuella förutsättningar och behov och att säkerställa hållbara förskolor med hög kvalitet, minst tio år framåt.

Med det här beslutet använder vi pengarna till att öka resurserna i barngrupperna och för de barn som har särskilda behov istället för till lokaler, då vi de kommande åren ser att vi har för många platser i förhållande till antalet barn i Valbo.

Gällande antalet barn per grupp varierar de alltid över tid utifrån olika faktorer såsom bland annat ålder, kön, barn i behov, tjänstgöringsgrad för medarbetare och kompetens i pedagoggruppen. Denna variation innebär inte att antalet platser på förskolan ändras. Grupperna delas ju också alltid under dagen för att skapa färre barn i grupperna.

Ökad efterfrågan av förskoleplatser hanterar verksamheten som man brukar, detta genom att öppna tillfälliga förskolor i januari om så behövs. Men man ser först alltid till att fylla de tomma platser som finns.

Jag har stor respekt och förståelse för att alla förändringar upplevs som försvårande, speciellt då i ett vardagspussel som ändå kan kännas övermäktigt och belastat. Min övertygelse är ändå att denna förändring kommer att skapa de bästa möjliga förutsättningar för gruppen förskolebarn i Valbo.

Evelyn Klöverstedt, L

ordförande utbildningsnämnden Gävle

Mer läsning: Insändare: Efter nedläggningen - nu har vi ingen förskoleplats i Valbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare