Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi är medvetna om det och hoppas att fler kvinnor ska starta och driva företag

Annons

Tack ”Selma” för din viktiga och helt korrekta observation om bristen på kvinnor bland de företagare som hyllades på Gävle slott 6 maj inom ramen för Framför.

Det finns många sätt att utse framgångsrika företag och vi i Framför Gästrikland har valt vårt sätt För att göra begränsningar i våra urval har vi koncentrerat oss på bolagsformen aktiebolag verksamma i Gästriklands kommuner Hofors, Ockelbo, Sandviken och Gävle.

Ytterligare kriterier är att bolaget skall ha varit verksamt i minst fem år, ha minst fyra anställda det senaste året samt ha en nettoförsäljning på minst fyra miljoner kronor det senaste året. Vi jobbar sedan stegvis med denna målgrupp enligt följande:

Steg 1:Bolagen rangordnas ekonomiskt efter sina bokslut de senaste fem åren där det senaste året viktas högst och därefter fallande. De faktorer som påverkar rangordningen är försäljnings-tillväxt, resultatutveckling, soliditet, avkastning på investerat kapital, ökning av antal anställda mm. Tjänsten köps av Bisnode som är en av Europas ledande koncerner inom smart data och analys.

Steg 2: Rangordning efter mjuka värden genom intervjuer med företagsledningar. Affärsidé, strategi, ledarskap, vilja att växa, marknadsanpassning, personalpolitik, arbetsmiljö, kontakter med skola, sponsring mm är sådana frågor som tas upp i intervjuerna.

Dessa genomförs med hjälp av ekonomistudenter vid Högskolan i Gävle. Studenterna genomför intervjuerna genom att besöka företagen och då det även är en del av deras utbildning redovisas resultaten för lärare och medstudenter. Intervjuerna genomförs med hjälp av fastställda frågeformulär som bedöms och poängsätts efter en modell framtagen av Uppsala Universitet samt Högskolan i Gävle. Vi är även med på dessa seminarier och kan på så sätt få del av företagens reaktioner för att förbättra framtida arbete.

Steg 3: Rangordning efter ekonomi (steg 1) och intervjuer (steg 2) sammanvägs, viktas och en slutlig lista med de 50 främsta företagen tas fram. Innan den slutliga listan presenteras görs en sista genomgång av de utsedda företagen för att se att det inte finns företag som har betalningsanmärkningar, gjort konkurs eller av andra anledningar inte är exempel på framgångsrika företag.

Framför-arbetet har pågått sedan år 2000, och det finns nu en gedigen data kring framgångsrika företag som är unik i sitt slag. Sedan några år är en doktorand knuten till Framför som forskar på denna data.

Vi är väl medvetna om att majoriteten av de företagsledare som omfattas av dessa kriterier i dag är män. Vår förhoppning, och vårt arbete inom en rad andra verksamheter och engagemang, är att fler kvinnor ska starta, driva och utveckla företag som också som gör en rejäl tillväxtresa.

Representanter för Framgångsrika Företagare i Gästrikland, Framför

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons