Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi är på samma nivåer som våra grannländer

Svenskar är inte välkomna i våra nordiska grannländer, för att vi har så höga dödstal i corona.

Men om vi tittar noga på statistiken från SVT Nyheter, ser vi att fram till den 12 juni rapporteras endast 551 döda under 70 år. Däremot 4 263 som är 70+:are. Men de flesta döda 70+:arna lär ha bott på olika äldreboenden.

Vi har alltså två olika typer av sjukdomsspridning, och när vi i Sverige vill resa utomlands, så är det knappast de som bor på äldreboenden som är reslystna. När utlänningar kommer till Sverige så är det heller inte många 70+:are på äldreboenden de möter.

Det är därför mer relevant att använda siffran 551 döda när man bedömer hur farligt det är att träffa svenskar, och då utslaget på 8,7 miljoner, vilket är antalet svenskar under 70 år. Det kan vara intressant att jämföra dödstal per miljon invånare för våra grannländer.

I statistiken från SVT Nyheter separeras inte dödstalen på olika åldersgrupper för grannländerna. Å andra sidan finns det inga rapporter om höga dödstal på äldreboenden där.

Jag har därför tagit deras totala dödstal och jämfört med vår siffra 551 döda. Jag är medveten om att jämförelsen därvid haltar, men jag har inte tillgång till bättre siffror.

Vi är på samma nivåer som våra grannländer, tack vare att vi gör som Anders Tegnell säger. Så varför stänger våra grannar sina gränser mot oss?

Jan Tiberg

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare