Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi bör lyssna på dem som funderar på att lämna landsorten

Ofta är tonläget högt, och lösningarna enkla, när landsorten (ett begrepp som kan samla allt från gamla bruksorter till ren glesbygd) diskuteras. Moderaterna har i debattartiklar framfört sina krav för en levande landsbygd, ”Vi måste lyssna på landsbygdens folk”. Föga förvånande ses vargar och bensinskatt som livsavgörande frågor.

Sverigedemokraterna ser det som viktigast att strypa invandringen, vare sig där finns några eller inte.

SVT har i ”Sverige möts” lyft åsiktsskillnader mellan socialgrupper (klasskillnader), mellan män och kvinnor, unga och gamla, och mellan stad och landsort.

Vargar, bensinskatt och invandring tycks viktigt i landsort, men hur är det med feminism, jämställdhet, miljö, naturvård, klimat och solidaritet? Frågor som är viktiga för främst unga kvinnor. Den grupp som först av alla flyttar från landsorten, och som är överrepresenterad bland vänsterns och Miljöpartiets väljare. Bland män i landsort är det Sverigedemokraterna.

Ungefär så ser den politiska klyvningen av landet ut. En klyvning som är fullständigt förödande för orter som kämpar mot kvinnounderskott, och med en bedrövlig demografi.

Vi bör lyssna mer på dem som funderar på att lämna landsorten. De andra hörs ändå.

Bo Jonsson

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare