Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi får hoppas att Vänsterpartiet står fast vid sitt nej till Utposten 1

En fråga till Försvaret och svenska regeringen: Hur kan man låta utländska bolag få bygga vindkraftverk utefter Jungfrukusten utanför Gävles kust och norrut? Även om inte alla tillstånd är klara ännu så har ju försvaret gett klartecken till de verk som är tänkt byggas utanför Gävles och Norrsundets kust.

Nu pågår en stor kampanj av Svea Vind Offshore som säger sig flytta till Gävle och anställa tolv personer. Dessutom sägs det att de kommer att sysselsätta 200 personer under byggnadstiden.

Detta tvivlar jag starkt på med tanke på de tidigare byggena i Gästrikland där det varit övervägande utländsk arbetskraft.

I den stora kampanjen säger sig Svea Vind värna om miljön och klimatet och därför bygger detta monsterverk. Är det inte så att dessa projekt endast är kapitalinvestering som kommer att ge miljonvinster till ägarna?

Frågor har ställts tidigare till Svea Vind varför de inte bygger längre ut och skippar Utposten 1 som ligger väldigt nära kusten och kommer att förstöra för bland annat fiskenäringen. Vi har nu fått svar att det är ett spanskt bolag som skall finansiera byggena.

Där kommer frågan till försvaret och vår regering. Är det lämpligt att låta utländska bolag ha full kontroll över vår kust och så nära till Gävle hamn?

Ett annat stort problem med byggena är att det släpptes ut många gifter under fabrikstiden i Norrsundet. Dessa ligger nu fast på botten. Det kommer att borras och det måste vara djupt för att kunna ha så höga byggen inte skall trilla omkull. Till detta kommer tusentals med betong.

Nu får vi hoppas att Vänsterpartiet står fast vid sitt senaste beslut att rösta nej i kommunfullmäktige till detta vansinne så nära kusten. Svea Vind har ju försökt påverka Vänsterpartiet centralt och säkert försökt påverka flera instanser för att få d etta tillstånd.

Har det nånsin redovisats vad denna el som är tänkt att produceras utanför Gävle och Norrsundets kust ska levereras till?

När det gäller S, C och MP så är deras partiföreträdare totalt tondöva at höra motargument till bygget. De har bestämt sig.

Anders Sandin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare