Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi får inte ange vårdenhet i ett sms – det anses vara känslig personuppgift

Svar till Barbro Sollbe: Det är viktigt att komma ihåg att sms endast är en påminnelse och inte själva kallelsen. Om du inte mottagit din kallelse så får du gärna kontakta dataskyddsombudet så att vi kan utreda vad som har gått fel. Dataskyddsombud når du via e-post till dataskyddsombud@regiongavleborg.se eller genom att ringa via Region Gävleborgs växel 026-15 40 00.

Att vårdenhet inte skrivs ut är enligt Socialstyrelsen föreskrifter som säger att inga känsliga personuppgifter får förekomma i sms som skickas till patient. Vilken mottagning/vårdenhet en patient ska besöka är i de flesta fall att anse som en känslig personuppgift vilket möjliggör en koppling till hälsotillstånd. Vi får inte kommunicera dessa typer av uppgifter via okrypterade kanaler såsom e-post och sms.

Känsliga personuppgifter får endast skickas på ett sådant sätt att obehöriga inte kan ta del av uppgifterna, till exempel skyddad med kryptering. Namnet eller adressen på vårdenhet gör oftast just det, avslöjar känsliga personuppgifter.

Vi har en förbättring på gång och det är att numret till vårdvägvisarna kommer att finns med i sms-påminnelsen. Dit kan du vända dig för att få information om ditt bokade besök. Det har vi dock inte kunnat börja med än eftersom påminnelse-sms har en begränsning gällande antal tecken och vi i nuläget prioriterar information om covid-19. Du är dock redan nu varmt välkommen att kontakta vårdvägvisarna på telefonnummer 0650-925 35 om du har frågor kring ditt besök.

Johan Kaarme

hälso- och sjukvårdsdirektör

Lisa Knutsson Fröjd

dataskyddsombud

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare