Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi får inte ta ut högre vattenavgifter än vad vi har i kostnader

Annons

Hej JR, vi håller med dig om att dricksvatten i kran är billigt i förhållande till många andra livsmedel och i förhållande till att köpa vatten på flaska. Med dagens lagstiftning får vi inte ta ut högre avgifter än vad vi har kostnader.

Det gör att vi inte kan höja taxan i Gävle kommun för att i framtiden göra underhållsåtgärder eller för att hålla nere vattenanvändningen. Varje kommun har sina förutsättningar vilket gör att det kostar olika i de kommuner som samarbetar i Gästrike Vatten.

När vi gjorde om beräkningsformeln/konstruktionen för brukningstaxan 2016 så skapades incitament genom priset för dem som gör av med mycket vatten att se över sin användning och om möjligt minska den.

Samtidigt ändrades fördelningen mellan fast och rörlig avgift så att intäkterna från den fasta delen är cirka 60 procent. Förändringen gjordes för att tydligare spegla kostnadsfördelningen i vår verksamhet, där de fasta kostnaderna oavsett mängd vatten som produceras och avloppsvatten som renas står för cirka 90 procent.

Att öka medvetenheten om vattnets värde är viktigt för oss. I det ingår aktiviteter för att minska dricksvattenanvändningen. Bland annat genom att laga ledningar som läcker både i vår egna verksamhet och hos våra kunder.

Tillsammans med våra kommuner arbetar vi också för att skapa kretsloppslösningar och införa enkla lösningar för att till exempel ta annat vatten för bevattning. Utvecklingsprojekt pågår på många håll just nu i Sverige så det är spännande att följa utvecklingen för morgondagens VA-infrastruktur och vattenanvändning. Mycket som görs men givetvis kan vi alltid bli bättre!

Therese Staff

kommunikatör Gästrike Vatten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons