Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi förlitar oss på världens klimatforskare

Sedan världens klimatforskare 1988 började samarbeta i FN:s klimatpanel IPCC ger de oss en samstämmig bild : Med 95 procents säkerhet orsakar mänskliga aktiviteter merparten av den klimatförändring som kan observeras.

Naturskyddsföreningen förlitar sig på världens klimatforskare medan Stig Mörtman i sin insändare skriver att klimatförändringen " kanske inte är något problem".

Enligt organisationen Oxfam orsakar de tio procent rikaste människorna i världen hälften av alla klimatutsläpp, medan den fattigaste halvan av jordens befolkning orsakar tio procent av alla utsläpp.

Människor som lever i fattigdom riskerar nu att berövas rätten till utveckling eftersom industriländerna i västvärlden redan har uttömt atmosfärens förmåga att ta emot utsläpp genom sin överkonsumtion och användning av fossila bränslen.

De rika ländernas livsstil måste självklart förändras. Detta leder inte nödvändigtvis som Mörtman antyder till en sämre levnadsstandard. Det finns andra världen i livet som inte bygger på konsumtion av nya prylar och ökad energianvändning.

Mörtman menar i sin insändare att ökad energianvändning hör framtiden till och att kärnkraften därför är den bästa lösningen. Enligt hans beräkningar skulle en omställning till 2050 av världens konsumtion av fossila bränslen behöva i dag starta 1,5 Forsmark 3 kärnkraftverk och sedan varje dag fram till 2050.

Det är naturligtvis helt orealistiskt då kärnenergi inte är klimatsmart och är beroende av uran som är en ändlig resurs. Dessutom är det väl känt att avfallsproblemet i dag är olöst.

Nej, kärnkraften har ingen framtid och kommer inte att rädda klimatförändringen. Minskad energianvändning, ändrad livsstil i främst västvärlden och satsning på ofarliga fossilfria energislag som bio-, sol-, vind- och vågenergi hör framtiden till.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare