Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi har nått en bit mot konsensus i klimatfrågan jämfört med 1990-talet

Efter att följt Pontus Vesterbergs och Stig Mörtmans klimatdebatt innehållande digra presentationer över lästa referenser, hämtar jag följande citat av Gaius Plinius Secundus d. ä. 79 A D: "Måtte den mänskliga anden riktad mot höjden, betänka vad som kommer att ske då efter århundraden jorden är uttömd, och vad habegäret kommer att leda till."

Som synes, synpunkter rörande jordens framtid är inget nytt i historien. Måste ändå tillstå att vi nått en bit mot konsensus jämfört 1990-talet då miljörörelsen stod tämligen ensam inför hotet om ett förändrat klimat. Ta till exempel citatet ur min tidigare insändare (GD 6/9) från 1994: "Politiska styrmedel för att begränsa koldioxidutsläppen skulle få sådana dramatiska ekonomiska konsekvenser för samhällsekonomin att vi nog måste acceptera att klimatet ändras."

För ett år sen fördes debatter allmänt i media, så även i GD, om orsaker till bränderna i Amazonas. Nu har Amazonas alltid utsatts för bränder, skillnaden var intensiteten.

Nästa brandhärd var Australien. Klimatförändringar säger en alltmer övertygad majoritet. För tillfället brinner Kalifornien och Oregon. Dålig skogsskötsel påstår Donald Trump och ett fåtal republikaner. Klimatförändringar säger demokraterna.

Oavsett vilket instämmer jag med Harry Martinsons utsaga: "Felaktiga liknelser fortplanta lätt sin felaktighet. En mångfald av felaktiga liknelser kan bli världens öde."

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare