Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi har rätt till abort – låt oss behålla den rätten

Annons

Svar till ”Väljer att leva”: Du skriver om hur vi ska tänka på barnen och hur de känner sig och hur de faktiskt skulle ha kunnat vara aborterade i stället för att leva.

Men jag undrar om du har tänkt på hur barnen känner kring att få veta att rätten till deras egen kropp blir ifrågasatt. Att innan många barn ens har hunnit börja leva ett sexuellt liv och faktiskt kan bli påverkade av abortlagen. Så blandar debattörer in barnens känslor som ett kort i spelet. Redan i dagens förskoleklasser får barnen lära sig ”stopp min kropp” och det förklarar hela diskussionen väldigt simpelt.

Aborträtten handlar om kvinnors och livmoderbärares rätt till sin egen kropp. Det är en fundamental mänsklig rättighet. Det är skrämmande att så många människor runt om i världen är ”Pro life” och att det finns människor som tycker att enskilda individer och regeringar ska få ha makt att bestämma över kvinnor och livmoderbärares kroppar.

I Sverige har vi haft laglig abort sedan 1938. Låt oss behålla den. Och man ska tänka på hur man uttrycker sig i denna diskussion om de 50 procent av befolkningen vars rättigheter blir ifrågasatta. Och tänk på framtidens kvinnor och livmoderbärare, på deras integritet och rättigheter. Efter att man har bejakat detta och sedan tänkt efter, då kan man uttrycka sig sakligt. Tänk på det.

Låt oss stanna på rätt sida av historien.

Väljer mänskliga rättigheter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons