Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi kan nog alla vara överens om att dödssiffran är för hög

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten och en totalt tandlös regering driver Sverige mot avgrunden. De som tycker att våra grannländer gör fel när man stänger sina gränser emot Sverige borde nog tänka till lite.

Tyvärr så har jag personligen inte något förtroende för varken Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten eller den sittande regeringen runt hanteringen av detta.

I början när man kände till att det fanns smitta i Italien och Iran så valde man att inte på något sätt försöka hindra smittspridning från dessa länder. Det hade helt klart kunnat förhindra en del av det vi fick in i landet.

Nu försöker man att släta över detta stora misstag med att smittan har kommit in från andra länder också. Att man inte framtvingade användandet av munskydd är för mig en gåta. Självklart så skulle munskydd ha minskat droppsmittan som Anders Tegnell sa var den värsta spridaren av detta virus.

Vi kan nog alla vara överens om att dödssiffran i Sverige är för hög. Man säger att den största orsaken var dålig hygien på äldreboenden. Man inför tidigt besöksförbud på alla äldreboenden och det var väl kanske bra.

Men det kan inte ha varit någon stor hemlighet att både inom hemtjänsten samt äldreboenden så har man en väldigt stor rotation på personal som träffar de äldre. Lägger man sedan till att man inte ens försökte att få till användandet av munskydd och annan skyddsutrustning direkt så kan man förstå varför smittan spreds som den gjorde inom äldrevården.

Om vi försöker förstå varför så många över 70 år har avlidit i detta virus så beror det nog på av de olika direktiv som utgått att inte belasta sjukvården med de äldre. Därför har många gamla inte fått någon vård. Detta för att hålla ned det man kallade puckeln för vården.

Man hade förberett ett fältsjukhus i Stockholm som jag förstått inte blev utnyttjat alls, så nog fanns det lite kapacitet kvar.

Jag har ett betydligt större förtroende för professor Björn Olsen i dessa frågor. Sverige var under en lång tid ett land som andra länder såg upp till, tyvärr så ändras den bilden mer och mer. Denna regering och regeringar före har verkligen ställt till det inom snart de flesta områden.

Ta tag i situationen och sluta att gömma er bakom vad andra gjort före och se till att försöka rätta till alla misstag. Vi behöver inte en massa anställda som ska försköna Sveriges bild gentemot omvärlden. Fixa problemen så behövs de inte.

Per Törnblom, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare