Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi mår bättre av klassisk arkitektur

Svar till insändaren "Jag ser fram emot ett kulturcentrum som är funktionellt"

Vad roligt att du är intresserad av ny klassisk arkitektur. Gå in på Arkitekturupprorets facebooksida med närmare 60 000 följare eller den engelska facebooksidan ”New traditional architecture” där finns en uppsjö av vackra förslag.

Ja, hur skulle det se ut med ett klassiskt förslag? Det fick vi inte se,

Därför skriver jag att det är demokratiskt undermåligt, inte bara estetiskt men underskott på närmare 600-700 miljarder av skattebetalares pengar med rivning.

Det måste i en demokrati vara majoriteten av vad människor gillar och föredrar som också bör vara det som byggs.

Vilken byggnad ansågs vara den vackraste när GD gjorde en undersökning? Det var såklart en av de vackra klassiska byggnaderna, var det Grand Hotell eller Bobergs ursnygga brandstation? (Ferdinand Bobergs brandstation utsågs till Gävles vackraste byggnad vid en omröstning i GD 2016. Reds anm.)

Sedan finns all forskning som visar att vi både mår bättre av klassisk arkitektur och att samhället mår bättre; mer turister, mer trivsel, bättre för småföretagare. Om du går in på AU:s hemsida och fliken ”forskning” så finns många vetenskapliga undersökningar.

Det finns en utbredd olust för denna postmodernistiska arkitektur inte minst bland unga människor. Ett exempel där Norges miljö och biovetenskapliga institut (NMBU )mätte med hjälp av VR-teknik 18-27-åringars känslor i mötet med gator och platser i Oslo. Det visar sig att ungdomars trivsel var mycket högre i miljöer med traditionell arkitektur från 1800-början av 1900 talet än funktionalistiska disharmoniska byggnader i glas, stål, betong.

Tjänstemanna-politiker ansvar och lokala val måste införas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare