Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi måste ändra vår bidragspolitik, vi har inte råd med den längre

Är det någon som är medveten om hur mycket Sverige ger bidrag runt världen? Vi tillhör de några största bidragsgivare i världen. Våra regeringar har undertecknat avtal som är väldigt dyra och bindande.

Vi kan börja med EU-avgiften som före Storbritanniens avhopp är 34,1 miljarder kronor om året, nu kommer den självklart att höjas. Vi har Parisavtalet för klimatet från vilken USA hoppade av.

Efter deras avhopp kommer vi vara tvungna att kompensera detta och betala 20 miljarder kronor per år. Det gamla avtalet som fortfarande existerar Green Climate Fond före Parisavtalet. Den förvaltas genom FN och administreras av Korea. De ska få tre miljarder kronor/år mer av Sverige. Sida får 26 miljarder kronor/år av oss.

Barcelonaavtalet kostar oss sex miljarder i invandringshantering. Sverige är ett av få länder som uppnår FN:s biståndsmål om 0,7 procent av BNI. För 2018 står Sveriges för omkring en procent av FN:s reguljära budget. Sveriges uttaxerade bidrag 2017 beräknas uppgå till cirka 419 miljoner kronor

Vad gäller kärnstöd var Sverige år 2017 den näst största givaren till UNDP med 630 miljoner kronor år 2018, näst största givaren till UNICEF med 650 miljoner kronor för 2018 och största givaren till UNFPA med 616 miljoner kronor för 2018. Sverige är även en av de största givarna till UNAIDS där kärnstödet under 2018 uppgick till 314 miljoner kronor .

Man öser 100-tals miljarder utomlands. Nästan i alla dessa fall är dessa pengar inte öronmärkta ännu mindre kontrollerade av vart de går. Här hemma får vi be på våra bara knän för att få några 100 miljoner till kommunerna till vården.

Utöver att vi får betala miljöavgifter, skatter och böter med mångmiljardbelopp så måste vi betala för omställningen av hela samhället trots att den är helt omöjlig att genomföra under den utsatta tiden, kostar oss mångdubbelt mer. Vi kan inte heller glömma att Sverige har redan i dag de lägsta koldioxidutsläppen knappt 0,2 promille till en atmosfär som innehåller bara 0,4 promille koldioxid. Kraven är ställda att våra utsläpp ska vara noll procent till 2045.

Vår bidragspolitik måste ändras, vi behöver inte vara bäst på allt! Vi måste också kunna säga upp ett och annat avtal!

Anja Perotie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare