Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi påverkar nog klimatet lite men hittills har det varit positivt

Svar till Forskare: Bra att du håller debatten igång. Det är inte varje dag man får diskutera med en anonym forskare. Alla är överens att vi tillför koldioxid till luften. De flesta är överens om att det påverkar klimatet. Frågan är hur mycket det påverkar och där finns det absolut ingen konsensus, det kan du inte påstå.

Det är förstärkningseffekten via vattenånga som man inte har kunnat bevisa. Vattenånga är en stark växthusgas men det mesta tyder på att det inte finns någon förstärkningseffekt eftersom det bildas moln av en del av vattenångan och molnen minskar uppvärmningen. Det där är otroligt svårt att räkna på men det mesta tyder på att förstärkningseffekten är en myt.

Sen finns det en del som menar att när det blir lite varmare på grund av till exempel jordaxelns lutning mot solen, jordens avstånd till solen och solens aktiviteter så avges mer koldioxid från vatten och mark. Alltså att uppvärmningen kommer först och koldioxiden sedan.

Det är intressant nu under coronatider när vi tillför mycket mindre koldioxid till luften så borde halten av koldioxid i luften sluta öka eller minska. Fortsätter halten ändå att öka tyder det på att det är krafter vi inte rår på. Det finns också delade meningar om den lilla uppvärmning vi har är bra eller dålig. Tidigare i historien har kyla alltid fört med sig sämre skördar och mindre mat och värme har varit positivt.

Sansad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare