Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi ropar för att uppmärksamma den allvarliga situation näringslivet befinner sig i

Replik till "Scientiae fundamento": Det fanns förra året 16 043 jobb i de små företagen i Gävle kommun, och dessa företagare tillsammans med alla anställda bidrog med 1,2 miljarder kronor till kommunens skatteintäkter. Jobben som skapas i de privata företagen genererar inte bara inkomster till de anställda utan också till allmänheten. Mår de mindre företagen bra mår hela Gävle kommun bra. Just nu mår inte företagen bra, de har drabbas av en tvärnit utan jämförelse i modern tid. Gävle och resten av Sverige står stilla-

Effekterna av de krisåtgärder regering och myndigheter har infört för att få stopp på smittspridningen av covid-19 har lamslagit stora delar av näringslivet och flera branscher har helt stannat av. Inga kunder, tomma orderböcker, men fortfarande löner, hyror och avgifter som ska betalas.

Besöksnärings- och eventföretag är särskilt drabbade men få branscher kommer klara sig undan coronakrisen. För enskilda företagare handlar det om personliga tragedier som saknar motstycke, när den verksamhet som man under flera decennier har byggt upp nu på bara några dagar raseras.

Att lokala företagare stänger ner sin verksamhet och säger upp de anställda drabbar hela samhället oerhört negativt. Därför är det otroligt positivt att det blommar upp mängder av initiativ från bland annat kommunerna för att hitta sätt att stötta och hjälpa företagen – och därmed rädda dessa jobb- och välfärdsbyggare. Till exempel genom att skjuta upp eller slopa kostnader.

När det gäller upphandling har upphandlande myndigheter möjligheter i akuta situationer att köpa in vid sidan av LOU. I sådana fall gäller inte lagstiftningens krav på konkurrensutsättning och i och med det kan det lokala näringslivet gynnas. Utgångspunkten ska förstås vara att göra en god affär som försörjer ett akut behov.

Eva Cooper

regionchef, Företagarna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare