Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi skulle kunna få en vacker byggnad som accent för Gävle

Då nu våra kommunfäder har bestämt sig för att bygga ett nytt bibliotek, tror jag det vore oklokt att begränsa kommande arkitekttävling till att enbart gälla en ny byggnad på samma plats som det nuvarande huset.

Låt tävlingen även omfatta alternativ på det tundraliknande Slottstorget! Där kan man utnyttja den befintliga lutningen och bygga ett kulturhus som följer konturen, liksom det vackra biblioteket i Alexandria. Kostnaden borde inte bli högre än de uppskattade 400 miljonerna, kanske tvärtom, då ett fungerande hus inte behöver rivas.

En vacker byggnad här ger Gävle en accent som vi alla och kommande generationer kan vara stolta över.

Man kan också fundera på om inte Södra Rådmansgatan kan stympas, där den grenar sig från Södra Kungsgatan, vilken ensam räcker till för trafikflödet, som snarast kommer att minska än öka, jämfört med i dag.

Biten av Södra Strandgatan mellan Kungs- och Rådmansgatan är heller inte nödvändig, arkitekterna kan leka med tanken att få Slottstorget att slutta vidare och avslutas i nivå med Gavleåns högvattenspegel. Norrgående trafik leds via den nyreparerade Norra Strandgatan till Rådmansgatan.

Lars Biörck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare