Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi slarvar med språket och använder ord vi inte vet något om

Under min uppväxt, från slutet av 1970-talet, har jag hört människor uttala ordet "egentligen" fel. Många säger egenklien. Det är ett märkligt ord. Har googlat på det och det betyder i dag "i själva verket", vilket också är lite konstigt.

Det finns mer att läsa om ordet. Googla själv på det.

Det är väldigt intressant hur uttal och betydelser av ord förändras med generationer. Vi slarvar med språket och använder ord vi egentligen inte vet nåt om. I dag har den yngre generationen till exempel börjat använda ordet "isch", som en ändelse för nåt som (vad jag förstår) är samma som "typ" eller "ungefär". Det kommer väl från reklamen med nyttigare/grönare korv. Typ/ungefär/en slags korv = En korvisch. Intressant är det i alla fall.

En annan sak som förvånar mig är att man både i radio och tv säger: "Har gjort självmord". Är inte det rätta uttrycket "Har begått självmord"?

Man tror att mediapersoner ska kunna sånt. Man säger ju "Begå ett brott/mord". Man säger väl inte "Göra ett brott/mord?"

Kan också höra ibland att svenskfödda ungdomar utan utländskt påbrå "härmar" utländska ungdomar, som ofta använder fel ordföljd, som om det vore coolt liksom. Det är intressant att lyssna på andra, och sig själv.

I radions P1 sänder man ett program som heter Språket. Det är mycket lärorikt.

Ordvårdaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare