Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi städar, men alla besökare har ett eget ansvar

Svar till Tomas Attorps: Det är Livsmiljö Gävle som ansvarar för renhållningen av Gävle kommuns gator, torg, lekplatser och parker, och vi håller helt klart med om att nedskräpningen är ett problem.

Varje år beställer Livsmiljö Gävle olika städarbeten av kommunens upphandlade entreprenörer för över tio miljoner kronor, bland annat för tömning av 1 200 sopkärl som töms med olika intervaller beroende på skräpmängd, plats och årstid.

När det gäller Boulognerskogen och Stadsträdgården städas parkerna dagligen under juni, juli och augusti, samt på vardagar i april, maj, september och oktober. Livsmiljö Gävle beställer även städning av lekplatser varje vecka samt engångsinsatser för andra sorters nedskräpningar. Pengar vi skulle vilja använda till bättre saker.

Parker, lekplatser och grönytor har haft mångdubbelt fler besökare i år än normalår. Det är positivt att våra allmänna ytor används och brukas. Naturen gör gott för hela kroppen och förhoppningsvis ökar närvaron viljan att fler bryr sig om våra gemensamma ytor.

Med ökat antal besökare så ökar mängden sopor i kommunens sopkärl. Livsmiljö Gävle för löpande diskussioner med kommunens entreprenörer för att få rätt städnings- och tömningsfrekvenser på alla platser. Som exempel har sopkärlen i Folke Löfgrens park fått ändrad tömningsfrekvens så också lördag och söndag omfattas.

Om ett sopkärl är fullt så har varje besökare ett eget ansvar att ta med sig sitt skräp antingen till nästa sopkärl eller med sig hem. Nedskräpade platser och överfulla sopkärl anmäls enklast via kommunens e-tjänst på www.gavle.se.

Gävle kommun

Livsmiljö Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare