Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi uppmanar alltid att fylla poolen med sjövatten i ställer för dricksvatten

Svar till "Vattendrickare": Vid varma och soliga dagar ser vi att många använder mycket vatten vid samma tidpunkt och vattenverken går på näst intill maxkapacitet. Den höga förbrukningen kan bli ett problem då vattenverken får svårt att leverera så stora mängder vatten och det riskerar att bli trycklöst i ledningarna.

Sedan 24 juni har Gävle och Valbo med ytterområden gult läge vilket innebär att det finns risk för vattenbrist framöver. Vi behöver vara sparsamma med vattnet för att det ska räcka till dryck, matlagning och hygien.

Om förbrukningen fortsätter vara hög samtidigt som grundvattennivåerna sjunker kan vi behöva gå över till rött läge, vilket innebär bevattningsförbud. I dagsläget är det inte förbjudet att fylla poolen med dricksvatten men vi uppmanar alltid till att fundera på om det är nödvändigt att fylla poolen med dricksvatten. Precis som du säger,så finns det alternativ. Det går bra att använda till exempel sjövatten.

Tack för att du tänker på att använda vattnet smart. Genom att diska och tvätta med fulla maskiner, duscha i stället för att bada, samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården,så blir vi vattensmarta.

Med vänlig hälsning

Gästrike Vatten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare