Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Viktiga åtgärder mot den osunda kultur som innehåller så kallade hedersbrott

Min bild är att det är en stor politisk enighet i att motverka både våld i nära relationer och de inskränkningar av människors liv som har grund i hedersrelaterat våld och förtryck, skriver Elin Lundgren, S.

”Hederskultur har ingen plats i Sverige” skrev nyligen ordförande för Moderaterna i Gävle, Eva Marja Andersson.

Det har hon helt rätt i och vi är också helt överens om att mer måste göras. Hon efterfrågar olika åtgärder. Jag tar därför tillfället i akt att berätta om några av de åtgärder på området som regeringen håller på att arbeta fram. Jag uppfattar att det är vad Andersson efterfrågar.

Regeringen kommer att föreslå ett nytt brott, barnäktenskapsbrott. Det ska vara straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse.

En ny särskild straffskärpningsgrundtas fram. Den innebär att om ett motiv för brottet har varit att bevara eller återupprätta heder ska det ses som en försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet.

Regeringen kommer också att föreslå ett utreseförbud som ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller för könsstympning. Det ska vara straffbart att föra ut ett barn ur Sverige i strid med ett utreseförbud.

Jag tror att samtliga åtgärder kommer att vara viktiga i arbetet mot den osunda kultur som innehåller så kallade hedersbrott.

I somras lämnades också ytterligare uppdrag till Jämställdhetsmyndigheten som en satsning mot hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhetsmyndigheten ska förstärka sina insatser inom ramen för arbetet med regeringens nationella strategi för att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor. Insatserna ska inriktas på kunskap och utbildning och ha ett särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck och barns situation. Ett barnrättsperspektiv, inte minst insatser tidigt i barnets liv, ska vara centralt i arbetet.

Myndigheten ska hitta effektiva arbetssätt för att ändra attityderna och beteenden gällande könsstympning av flickor och kvinnor och sprida dessa arbetssätt.

Insatserna i länen för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck förstärks. Medlen ska bland annat gå till att utveckla verksamheten till stöd för barn och vuxna som är utsatta, eller riskerar att utsättas, för hedersrelaterat våld och förtryck.

Stödet ska också användas för att stärka kunskaperna på chefsnivå hos de som i arbetet kommer i kontakt med mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och i synnerhet hedersrelaterat våld och förtryck.

Min bild är att det är en stor politisk enighet i att motverka både våld i nära relationer och de inskränkningar av människors liv som har grund i hedersrelaterat våld och förtryck.

Elin Lundgren

ordförande för Socialdemokraterna i Gävle och riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel